Å forstå og finne virkningsfulle og praktiske verktøy er noen av mine styrker, og jeg er ganske sikker på at det er en av grunnene til at jeg finner overstimulering ordentlig interessant. Det er nok en uvanlig sterk interesse i å finne muligheter for løsninger når andre ser begrensninger.
"Jeg synes dagene er utrolig slitsomme, for jeg blir så overstimulert og mister meg selv", "Jeg sliter skikkelig med overstimulering", "Overstimulering er det jeg misliker mest når jeg tenker på min ADHD"
Dette er ord fra personer med ADHD
Jeg er god på å lese litteratur og forskning, samt teste ut verktøy og tips på en strukturert og gjennomførbar måte, og det er helt nødvendig for å kunne dele mine erfaringer med deg!
Les mer: kanskje du vil kjenne deg igjen i min historie
Da jeg begynte min selvforståelsesreise måtte jeg grave dypt! Se meg selv innenfra og utenfra, og være bunnløst ærlig . Jeg elsker systematikk og fant ut at jeg fikk bruke mitt beste verktøy: LISTER !
Jeg laget en liste med 10 uholdbare utfordringer som min ADHD skapte for meg. Den gang rangerte jeg overstimulering som nr. 2 på listen, som betydde at dette var noe jeg virkelig ville forstå og gjøre noe med, nettopp fordi det var skikkelig kjipt å være fanget i!
Har du noen rangert dine eller ditt barns symptomer på den måten? Hvis ikke, har du en god mulighet til å bruke min liste:
Klikk på bildet og last den ned i dag, og få oversikt du også!
Overstimulering kan være overveldende, forårsake angst, frustrasjon og utmattelse, og det er derfor noe også du ønsker å få kontroll over. Å drive med verktøy og andre tips, trenger du å begynne med noe som er håndfast og enkelt. Og alltid forenkle, alltid!
Det handler ofte om å bruke det som allerede er kjent. Det er ikke slik at de verktøyene du allerede bruker er dårligere eller feil.
Du må bare finpusse og finjustere!
Jeg valgte meg ut to ting jeg visste fungerte litt, men de fungerte ikke optimalt. En hel måned valgte jeg å fokusere på: finne rommet som ga meg ro og ta jevnlige pauser:
Det første jeg ønsket å gjøre var å skape et rom som bidro til ro, fordi det var viktig for meg.
Dette kan du gjøre ved å utforske og teste ut ulike steder som gir deg følelsen av trygghet og ro. Hvis det er snakk om et barn kan du observere hvor barnet naturlig søker tilflukt ved ønske om å hvile.
Når du har funnet ditt sted kan du begynne å finjustere. Det kan gjøres ved å redusere rot og skape en avslappende atmosfære med dempet belysning, beroligende musikk osv.
Utforsk og finjuster helt til dette stedet blir optimalt for akkurat deg eller barnet ditt. Jeg fant det nyttig å investere i støyreduserende ørepropper (eller hodetelefoner) for å redusere sanseinntrykk.
Min andre kjepphest var pauser, for jeg var drevet av motoren som het "å gjøre".. Gjøre mye, hele tiden. Derfor var ble målet mitt å havne mer i tilstedeværelse og det "å være".
Å ta jevnlige pauser gjennom dagen var vanskelig i begynnelsen. Helt til jeg forstod at det kan gjøres enkelt, som det å ta en kort spasertur ute, gjøre noen dype pusteøvelser eller sette på noe musikk...
Min viktigste oppdagelse var å satte på alarmer for å huske å ta regelmessige pauser, grunnen var enkel: dette var ikke en vane enda.
Er du fanget i rask overstimulering, da kan faktisk pauser bidra til å redusere hvor sterkt overstimuleringen føles og hvor lenge den varer. Visste du det?
Ehmm, nei..!
Det å håndtere overstimulering er en prosess og det tar tid å finne de strategiene som fungerer best for deg/barnet. Med tålmodighet og utholdenhet kan du finne måter å skape mer trivsel og flyt i ditt/barnet ditt sitt liv også.
Jeg vet at tålmodighet og utholdenhet ikke er ADHD-hodets beste venn, og jeg søkte derfor hjelp til få dette på plass.
Det finnes mange gode tips og verktøy der ute, men det er et stort "MEN". Når du skal fokusere på hvordan håndtere overstimulering må også du jobbe med en dypere selvforståelse.
Det hjelper ikke å sette i gang med å verktøy eller de beste tips, hvis du ikke kjenner dine triggere, for vet du egentlig hva som gjør deg/barnet overstimulert?
Hvis du er nysgjerrig og vil vite mer om hva som gjør deg overstimulert, kan du som mange før deg, booke en gratis samtale. Klikk deg inn her slik at også du kan få muligheten til å føle på en bedre kontroll:
Du har nå fått se min start, og hva jeg valgte meg ut, men det er ikke sikkert de passer for akkurat deg. Derfor har jeg samlet de 10 punktene som sto på min liste, og som jeg jobbet med da jeg skulle komme meg ut av konstant overstimulering.
Plukk og mix, og ta med deg det som for deg er gode tips:
Lukk øynene dine og se for deg et stille sted hvor du føler deg komfortabel, trygg og avslappet. Trenger du noen beroligende elementer som myk belysning? Kanskje justere til en mer komfortable sitteplass? Mulig dette stedet er i skogen for din del?
Skattelisten skal inneholde hva en effektiv pause er for deg. Det å ta korte pauser gjennom dagen for å hvile sinn og kropp er viktig, men så kommer hjernetåken og du husker ikke hva en god pause inneholder, har det skjedd deg også?
Listens innehold bestemmer du, men ikke lag for mange valg. På min liste var det mellom 4-6 ulike pauseaktiviteter som ga meg ro, som jeg kunne velge i.
Bruk støyreduserende hodetelefoner/ørepropper, solbriller med mer. Ta bort unødvendig støyende inntrykk.
Eksempelvis kan støyreduserende hodetelefoner/propper bidra til å blokkere forstyrrende lyder og skape et mer fredelig miljø inni hodet.
Har du forsøkt å øve på dyp pusting og pusteteknikker? Hvis ikke vil jeg tipse deg om at dyp pusting kan bidra til å roe sinnet og kroppen. Ta noen dype pust gjennom dagen.
Har du et barn som puster med munnen, da bør du hive deg rundt med det samme.
Alle har vel prøvd å planlegge og strukturere dagen sin, også blir det et ALT eller INGENTING-konsept. Slutt med det! Bruk en daglig planlegger som er god nok. En dagsplanlegger kan hjelpe med å holde deg organisert og fokusert, så ikke gå glipp av det fordi du gir opp.
Planlegg dagen din på forhånd, inkludert pauser, måltid, nedetid osv.
Ønsker du deg gratis systemer og oversikt? Klikk her!
Dette høres kjipt ut, men begrens skjermtid! Skjermbruk er ikke feil, men for mye skjermtid kan forårsake overstimulering. Sett derfor begrensninger på skjermtiden din eller barnet sitt, dette gjelder PC, mobil, nettbrett og TV.
Tipset er: Ta jevnlige pauser. Skjermbruk er stimulerende for hodet, men ikke alltid en god måte å stimuleres på.
Fysisk aktivitet kan være så mangt, og du må finne ut hva du/barnet liker.
Det kan bidra til flere godbiter, som blant annet å redusere stress, øke humøret og forbedre fokuset. De vanene du skaper må fungerer for deg/barnet ditt.
Oppmerksomt nærvær kan hjelpe for å holde deg/barnet tilstede og fokusert. Her finnes det mange ulike måter å jobbe med det på, og du finne dine to favoritter slik at du har noe å variere i, før du utvider til nye øvelser.
Mangel på søvn kan alene bidra til overstimulering, dette er ikke tull! Sørg for at du/barnet får nok søvn hver natt, for det vil hjelpe med å håndtere symptomene på ADHD, og spillerommet i flytområdet vil bli større.
Har du en natt uten nok søvn, vis hensyn og sett på bremsene. Jobb med dette før du går videre. Litt som et spill..🎲
Hvis du sliter med å håndtere overstimulering, søk profesjonell hjelp. Ved ADHD er det lett å lese seg opp, du vet, sånn midt på natten.. Det å overføre kunnskapen du har over til praksis er det verre med! Jeg har også søkt hjelp for å bryte og gjøre mitt utviklingsarbeid overkommelig. Er det noe som er sikkert, så er det at vi utvikler oss i samspill med andre.
Tenk hvor fint det vil være å hjelp til å utvikle mestringsstrategier slik at du bedre kan håndtere symptomene dine/barnet sine.
Ved å utforske, øve og skape større forståelse kan du etter hvert håndtere overstimulering mer effektivt. I tillegg vil du forbedre din/barnets trivsel og generelle velvære.
Å leve et som sin egen ADHD-administrator er luksus etter å ha levd med ADHD som kaptein i topplokket..!🤯
Husk at det er viktig å ta vare på deg selv /barnet, og prioritere mental helse.
Sliter du med å ta fornuftig valg for deg selv, bygge gode vaner, setter sunne grenser eller kanskje det å strukturere dagene dine? Da har jeg en gruppeveiledning som vil være midt i blinken for deg!
Da jeg fikk ADHD diagnosen selv, så ble jeg besatt i å lese meg opp på voksne med ADHD, for jeg kunne barn med ADHD - men jeg opplevde selvsagt at det var en forskjell til voksne med diagnosen. Jeg kan på det varmeste anbefale:
ADHD- 7 veier til ny forståelse, av Kristin Leer
Self-Care for People with ADHD, av Sasha Hamdani
Reklame: BookBeat har hele 30 dagers gratis lyttetid, og dekker hele 800.000 lyd- og e-bøker! Det er ingen bindingstid, og du kan velge et abonnement som passer for deg.