Hva gjør du hvis fastlegen din ikke tror på ADHD-symptomene dine?

adhd-utredning Mar 14, 2025

Har du opplevd å sitte på legekontoret med hjertet i halsen, prøvd å sette ord på kaoset du har slitt med hele livet – bare for å møte et hevet øyenbryn og et "alle sliter litt innimellom"? Da gikk du ut derfra med en ordentlig klump i magen og en følelse av at du ikke ble tatt på alvor.

Du er ikke alene.

 

Altfor mange med ADHD-symptomer opplever at fastlegen ikke ser hele bildet. Kanskje du har vært for god til å tilpasse deg, for flink til å skjule kaoset og vanskene inni deg? Kanskje du har hørt hele livet at du bare må "prøve hardere" eller "ta deg sammen", og nå, når du endelig ber om hjelp, blir du ikke trodd?

 

Hvorfor er det så vanskelig å bli hørt?

ADHD ser sjelden ut slik folk forventer. Mange fastleger har dessverre en stereotyp oppfatning av hvem som har ADHD: rastløse gutter som ikke klarer å sitte stille. Hvis du derimot har utviklet mestringsstrategier, kanskje sliter mest med indre uro, tankekaos og utmattelse, kan det være vanskeligere å bli forstått og hørt.

 

I tillegg har mange av oss lært å bagatellisere vanskene våre. Vi har presset oss gjennom skolen, arbeidslivet, hverdagen – ofte på bekostning av vår egen helse. Når du så skal forklare fastlegen hvorfor du trenger en utredning, er det lett å dempe alvorlighetsgraden. "Joda, jeg klarer meg jo, men..." Problemet er at en lege som ikke kjenner deg godt, kanskje hører nettopp det: at du klarer deg. Og hvis du klarer deg, hvorfor skulle du trenge en utredning?

 

Hvordan kan du få den hjelpen du trenger?

Hvis fastlegen din ikke tar deg på alvor, betyr ikke det at du ikke har rett til utredning. Men det betyr at du kanskje må være enda tydeligere i hvordan du fremstiller utfordringene dine.

 

Her er noen konkrete ting du kan gjøre:

  1. Vær forberedt. Skriv ned eksempler på hvordan ADHD-symptomene påvirker livet ditt. Ikke bare "jeg er sliten", men "jeg er så mentalt utmattet etter jobb at jeg ikke klarer å lage middag og ender opp med å spise knekkebrød i sofaen hver kveld".

  2. Bruk sterke nok ord. Det er lett å si "jeg blir lett distrahert", men hva betyr det i praksis? "Jeg klarer ikke lese en hel side i en bok, uten å miste fokus ti ganger."

  3. Vis til konsekvensene. Har du mistet jobber, droppet ut av studier, hatt tilbakevendende depresjoner eller angst? Alt dette er viktig for legen å vite.

  4. Ikke gi opp. Hvis fastlegen din avviser deg, kan du be om en ny legetime, en ny vurdering eller bytte lege. Du kan også ta kontakt med en privat aktør for en faglig funksjonsvurdering som kan styrke saken din.

 

Du fortjener å bli tatt på alvor

Det er ikke du som overdriver. Det er ikke du som er "for svak" eller "bare må skjerpe deg". Du ber ikke om spesialbehandling – du ber om hjelp! En ADHD-utredning kan være viktig for deg, både for å tilpasse livet ditt og ikke slite deg ut i stillhet, men også å endelig få den forståelsen og hjelpen du trenger.

 

Hvis du trenger støtte til å få en henvisning, har jeg utviklet et produkt som kan hjelpe deg: Hjelp til henvisning. Dette inkluderer en faglig funksjonsvurdering som gir deg et tydelig dokument du kan ta med til legen. Noen ganger er det nettopp det som skal til for å bli tatt på alvor.

 

Hva annet kan du gjøre nå?

Kjenner du deg igjen? Ta deg selv på alvor, og søk hjelp hvis du trenger det! Livet er så innmari verd å leve. Det er også ting du kan gjøre for deg selv før du får en ADHD-diagnose, ta en titt her: