ADHD-hjernen, stress og utbrenthet – uvennskapelig triangel

Har du noen gang følt at hodet ditt kjører i turbomodus, selv når kroppen er utslitt? Eller at stress hoper seg opp til et punkt der det føles umulig å hente seg inn igjen? Dette er en virkelighet mange med ADHD kjenner altfor godt. Her skal jeg hjelpe deg å bryte det ned og se hvordan en hyperaktiv hjerne, kronisk stress og utbrenthet henger sammen – og hva du kan gjøre med det.

 

Når hjernen aldri tar pause

En ADHD-hjerne er som en motor som alltid går – ofte i høygir. Tanker spinner konstant, og det kan føles som om hjernen har en egenvilje, som ikke kan styres. Denne mentale hyperaktiviteten utløser stresshormoner som kortisol og adrenalin, som egentlig er ment å hjelpe oss i truende/farlige situasjoner. Men når hjernen ikke tar pause, får heller ikke stresssystemet ditt restituert. Resultatet? Kronisk stress.

 

Stress + ADHD = Utbrenthet

ADHD-hjernen er mangler på en måte et filter og er derfor ekstra følsom for stimuli, og derfor oppleves stress sterkere og hyppigere. Over tid vil dette føre til utbrenthet – som enkelt forklart er en tilstand der både kropp og hjerne har gått tom for energi. Utbrenthet hos deg med ADHD kan se litt annerledes ut, enn hos andre.

 

 

Når hverdagsoppgaver blir fjell å klatre

ADHD påvirker dine eksekutive funksjoner, som er hjernens "administrasjonssystem" eller "sjefen i hjernen". Når planlegging, prioriteringer, organisering og selvkontroll ikke fungerer som de skal, blir selv de minste og enkleste oppgaver overveldende og du vil raskere oppleve å bli overstimulert. Dette kan skape en ond sirkel av stress og frustrasjon, hvor følelsen av utilstrekkelighet og dårlig samvittighet blir en daglig følges(u)venn.

 

Hjernen din trenger drivstoff

Det få mennesker med ADHD vet, det er at kjemien i hjernen din en stor rolle. Eksempelvis er dopamin og noradrenalin, to viktige(!) nevrotransmittere, ofte i ubalanse hos deg med ADHD. Disse stoffene er avgjørende for fokus, følelse av belønning, motivasjon, våkenhet, og humør. Når hjernen prøver å kompensere for denne mangelen, går den ofte for uheldige snarveier og strategier, og det blir ekstra slitsomt – både mentalt og fysisk.

 

Søvnens betydning: den oversette faktoren

Søvnproblemer er en VELDIG vanlig utfordring for mennesker med ADHD, og manglende søvn forsterker absolutt alt: stress, dårlig humør, fungeringen din, manglende energi, hvilke valg du tar osv.. Dårlig søvnkvalitet gjør det vanskeligere å takle hverdagen og øker risikoen for utbrenthet.

Bekymringsverdig få mennesker med ADHD oppsøker hjelp for å finne rotårsaken til sine søvnvansker, og vil ha en rask løsning på problemet med medikamentell behandling. Det er sjelden en varig og god løsning på problemet. 

 

Hvordan bryte denne vonde sirkelen?

Her er noen grunnelementer og strategier som kan hjelpe deg til å leve og trives bedre med ADHD:

  1. Stressregulering: Ved å bruke enkle pusteteknikker, styre fokus eller yoga kan du hjelpe kroppen din med roe ned et overaktivt nervesystem.
  2. Energihåndtering: Vær bevisst at du aktivt må øve på å balansere aktivitet og hvile – det er greit å si nei!
  3. Rutiner: Faste strukturer og smart vanebygging gjør det lettere for hjernen din å slappe av. Ofte gjør mennesker med ADHD noen typiske feil som ødelegger for god ADHD-organisering.
  4. Søvnforbedring: Oppsøk hjelp hvis du har søvnproblemer! Finn ut rotårsaken før du forsøker å fikse symptomet.
  5. Nevrotransmitterbalanse: Lær deg så mye du kan om nevrotransmittere og hvordan du kan leve et dopamin-vennlig liv. 

 

Hva kan du gjøre nå?

Kjenner du deg igjen? Start med små steg. Kanskje prøve en pusteøvelse i dag? Eller rydde litt tid til noe som gir deg glede? Husk: Det å forstå hvordan hjernen din fungerer, er det første steget mot å ta kontroll over kronisk stress.